MALAYSIA
SITE

Kudat
-- Kudat
-- Kudat Hotels
-- Blauwe Tranen
-- Rungus Longhouse
-- Kampung Gombizau
-- Kampung Sumangkap
-- Kota Marudu
-- Pitas (Coral Bay)
-- Pulau Balambangan
-- Pulau Banggi
-- Tip of Borneo
-- Sabah
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

orang utan

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
 Kampung Sumangkap

"We werden allemaal welkom geheten en we kregen een ketting om. Toen konden we naar binnen, alle kinderen weer om ons heen! Echt leuk! Vanuit de longhouse klonk al (gong) muziek. die Gongs maken ze ook zelf en daar doen ze dan een traditionele dans op. Daar waren ze nu mee bezig. Het was hetzelfde als de avond ervoor, maar toch was dit anders. Meer ťcht, ondertussen zaten de vrouwen te weven, kinderen waren aan het spelen.(nouja rondrennen want speelgoed hebben ze niet, een paar autootjes, dat is alles).
Dit longhouse was ook echt, waar hun in leefde, die van de dag ervoor was echt voor toeristen, maar hier hingen de kleren op. Er waren vrouwen met haast geen tanden meer in hun mond, en maar naar je blijven lachen... maar ja! Leuk bedoeld, hoor!"

In de Rungus-cultuur speelt de gong , een endemisch muziekinstrument, een centrale rol tijdens festivals en grootse vieringen zoals bruiloften. De gongs die in Kampung Sumangkap worden verkocht, variŽren in grootte - van kleine tot grote souvenirs met een diameter tot 2 meter breed, met verschillende vormen en unieke ontwerpen.
De gong is meestal gemaakt van koper of brons, het produceert gedempte geluiden met een diepe toon, wanneer de dikke en brede rand werd geraakt door een stok. Als de ruggengraat van de meeste muziekensembles, wordt gong gespeeld in bijna elk sociaal evenement in Sabah.

Als Sabahans willen dansen, slaan ze op de gong. Als ze een bruiloft willen vieren, slaan ze op de gong. Als iemand sterft, slaan ze ook op de gong. Gong wordt ook gespeeld bij andere gelegenheden, zoals animistische religieceremonies, festivals en het verwelkomen van gasten.
De gong was vroeger meer dan een muziekinstrument zonder telefoon. Behalve dat het geluk en verdriet toonde, was de gong ook een communicatiemiddel om signalen naar andere dorpelingen te sturen tot op 8 kilometer afstand. De luisteraars kunnen aan het ritme horen of het goed of slecht nieuws is. Langzaam ritme betekent een uitnodiging om iets te gaan drinken. Snel ritme duidt op gevaar. Wanneer iemand sterft, beginnen de beats langzaam, eerst in snelheid, en daarna hervatten ze een langzame beat.

In het verleden werd de gong zeer gewaardeerd en het bezit van een gong is een teken van rijkdom. Dorpelingen ruilden vee voor een gong en een gong is ťťn van de gebruikelijke items in de bruidsprijs. De gong wordt gewaardeerd door zijn leeftijd en toon. Mensen die tijd kunnen het unieke geluid van individuele gong herkennen en zelfs zien of een gong een fout heeft. Daarom is het stelen van een gong zeldzaam, omdat de eigenaar (en andere dorpelingen) zijn gong zullen lokaliseren, zodra de dief erop slaat.
Er zijn veel soorten gongs, maar in het algemeen kan gong worden onderverdeeld in drie hoofdgroepen , namelijk tawak , chanang en togung . Sommige gongs hebben een interessant motief erop. Individuele gong heeft ook een naam die het geluid of het ritme dat het speelt aangeeft. Deze muzikale namen variŽren in verschillende stammen.


Het hoogtepunt van Sumangkap is de grootste gong van MaleisiŽ.
Deze gigantische gong is 6 meter lang en weegt 980 kilogram.

 


Google

 

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite