MALAYSIA
SITE

Kunak
-- Kunak
-- Madai Forest
-- Pulau Tabawan
-- Sabah
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

PULAU TABAWAN

"De Zuidzee-parel wordt ook wel de koning der parels genoemd. Ze worden gekweekt in helder zeewater in landen zoals MaleisiŽ (Borneo), IndonesiŽ, de Filippijnen en Noord-AustraliŽ. Het kweken van de Zuidzee-parel is een enorm kwetsbaar proces, dit maakt dan ook dat ze zo zeldzaam zijn. Het is wel een van de grotere parels, deze kan namelijk 8 tot wel 20 mm groot worden. De Zuidzee-parel is vaak wit of zilver."

 

Het eiland Tabawan (Pulau Tabawan) is beter bekend als Pearl Island. Hier worden de parels gekweekt. Het eiland is een nieuw juweeltje in de Coral Triangle-zone van Darvel Bay. Gedurende vele tientallen jaren heeft de parelboerderij van het eiland Tabawan de omringende wateren beschermd om dieven en indringers op afstand te houden. Sinds kort geven ze duikers toestemming om het eiland te bezoeken. Er is zelfs voor de toeristen een eenvoudige accommodatie gebouwd: de Tabawan Eco Dive Lodge..
De beveiliging van Tabawan is streng. Er is een politiebasis, uitgerust met radar, stations op het eiland. We zagen zelfs een patrouilleboot. Omdat er geen buitenstaanders in de buurt kunnen komen, worden zodoende de koralen beschermd tegen destructieve vismethoden, zoals vissen met bommetjes (fish bombing) en cyanide (gif) vissen. De grootte van de onderwater wereld met zijn verschillende koralen zijn zo groot, waardoor Tabawan ťťn van de meest indrukwekkende duikbestemmingen in Sabah is. Dit is echt goed nieuws voor de mensen in de nabijgelegen stad Kunak, omdat men het toerisme in Kunak probeert te promoten. Helaas heeft dit nog weinig aantrekkingskracht op het eiland.

Een touroperator vertelde me eens, dat de naam "Tabawan" afkomstig was uit het Chinees afkomstig is en wat "zoveel baaien" betekent. Het is een vrij nauwkeurige beschrijving van Tabawan, want dit grote eiland voor de kust van Kunak heeft echt veel baaien, met kalm water dat geschikt is voor het kweken van parels. Om naar Tabawan te gaan, kunt u een duiktrip boeken bij Sulawesi Sea Safari , een duikbasis in Semporna. Met de boot duurt het ongeveer een uur om het eiland Tabawan te bereiken vanaf Semporna.
Je kunt echter ook vanuit de haven in Kunak vertrekken en dan duurt de overtocht maar 20 minuten.

Omdat Tabawan in de Darvel Bay ligt en wordt omringd door vele eilanden, is de zee vrij rustig en geschikt om het hele jaar door te duiken, in tegenstelling tot andere afgelegen eilanden, die een ruwe zee hebben en gemakkelijk te lijden hebben van slecht weer.
xx

De boottocht vanuit Kunak is niet ruw en de zee was zo kalm, dat het zelfs de wolken weerkaatsten als een spiegel op het water. Het zeewater is ook erg schoon, een andere kritische vereiste voor de parelteelt. Maar de zee is donkerblauw van kleur en ziet er heel diep uit, wat me verontrustend leek.

Onderweg kom je tientallen ďbagangĒ tegen. Bagang is een traditionele van vissen, die door de lokale vissers (meestal Bugis-mensen) wordt gebruikt om de vissen te vangen (voornamelijk de kleine ansjovisjes (Bilis)). Ze zullen 's avonds het visnet in zee laten zakken, licht gebruiken om vissen aan te trekken die zich over het net verzamelen en vervolgens tegen de ochtend het net optillen voor de gevangen vis. We zagen ook Bagangs in de zee bij Pitas , ze hebben dezelfde methode van vissen, maar het ziet er iets anders uit.

Al snel bereikten we Tabawan Island en zagen een parelboerderij aan zee. De parelboerderij bestaat eigenlijk uit enkele houten frameconstructies die in dieper water drijven, en je kunt pareloesterkooien aan deze structuur zien hangen. De parelboerderij wordt gerund door een Japans bedrijf en ze hebben een kantoor op het eiland. We kregen te horen, dat ze de parelkwekerij naar een andere plaats zouden verplaatsen ,omdat deze plek nu minder geschikt is voor parelkwekerij. Maar maak je geen zorgen, ze kunnen deze boerderij als een attractie in de buurt houden.

Tabawan Eco Dive Lodge is de enige accommodatie op het eiland. Momenteel breiden ze uit, maar een paar lodges zijn klaar om de toeristen te ontvangen. De faciliteiten zijn op dit moment vrij basic, maar ze hebben al een duikcentrum op het eiland. Ze zullen ook airconditioning installeren in sommige kamers. De lodge is goed genoeg voor een groep van 10 tot 20 duikers. Dagtrip-pakket, met 2 duiken en lunch, kun je ook reserveren. Dit eiland heeft geen andere bewoners, dus het bos op het eiland is grotendeels intact en we zagen zelfs een wild zwijn rond de lodge hangen.

Nadat we gedoken hadden, zijn we langs het kantoor van de parelboerderij gegaan. De manager was een zachtaardige Japanner en hij vertelde, hoe een pareloester wordt gekweekt en geoogst. In feite steken ze een klein rond "zaadje" in de oesters om ze na vele jaren een parel produceren, die groot genoeg is. Dit is een bedrijf met een hoog risico en jarenlange intensieve zorg en monitoring nodig heeft. De Japanner liet ons ook de exemplaren zien van twee soorten parels, goud en wit (eigenlijk roomwit). De witte parel is waardevoller dan de gouden, die ongeveer 10% goedkoper is. Je kunt de kleur van de parel in een oester zien aan de kleur van de schelp, die hetzelfde is als de kleur van de parel.

De ronde parel is voor het maken van sieraden. De onregelmatig gevormde parel is de grondstof om cosmetisch poeder te maken om de huid gladder te maken. Wauw, sommige parels kosten meer dan 2 maanden van mijn salaris en ik wilde ze bijna in mijn zak stoppen, als niemand zou kijken. Haha, een klein grapje. Parels van de hoogste kwaliteit zijn rond, vlekvrij en hebben een rijke glans. Deze zijn echter uitzonderlijk zeldzaam en kunnen zo duur zijn, dat ze diamanten en andere edelstenen evenaren of overtreffen. De parel is geliefd en gewaardeerd als een symbool van zuiverheid en geluk over de hele wereld.

 

Google

Gemakkelijk Bustickets online bestellen:

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite